Laat naar de tanden van je hond/kat kijken:

Naar jaarlijkse gewoonte is maart de maand van de tandverzorging bij de Belgische dierenartsen

Wist u dat meer dan de helft van alle honden en katten kampt met een slecht gebit?

Nochtans is een goede mondverzorging essentieel voor een goede algemene gezondheid.

Tekenen van een slechte gebitshygiëne

Veel huisdiereigenaren hebben niet de gewoonte om op geregelde tijdstippen het gebit van hun huisdier na te kijken. Hierdoor worden gebitsproblemen vaak pas in een later stadium gediagnosticeerd.

Een aantal eenvoudige parameters kunnen evenwel een indicatie zijn dat het gebit van uw huisdier niet in goede gezondheid verkeert:

 

·         Slechte adem

·         Moeilijk eten/voorkeur voor natte voeding

·         Vermageren

·         Verkleuring van de tanden/zichtbare tandplak

Net als bij ons dient het gebit van uw huisdier dagelijks gereinigd te worden. Het niet onderhouden van het gebit kan vervelende gevolgen hebben.

Een van de meest voorkomende problemen is tandplak. Tandplak is een onzichtbaar laagje dat zich vormt op de tanden bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën. Deze tandplak hecht zich vast op de tanden en wordt uiteindelijk omgevormd in tandsteen.

Tandsteen is moeilijk te verwijderen en zorgt voor irritatie en tandvleesontstekingen. Op termijn kan dit zorgen voor een aantasting van de tandwortel en kunnen tanden komen los te zitten.

Oplossingen

Het onderhouden van een goede mondhygiëne is niet zo moeilijk.

Zo bestaan er verschillende producten op de markt die helpen om op een leuke en eenvoudige manier het gebit van uw huisdier proper te houden.

 

·         Voeding

 

·         Het is beter om jouw hond harde korrels te geven in plaats van zachte voeding. Het eten van korrels zorgt voor meer mechanische reiniging van het gebit door het kauwen. Er bestaat ook veterinaire voeding om tandsteenvorming bij honden tegen te gaan die daar een aanleg voor hebben.

Poetsen

Poetsen dient te gebeuren door middel van een aangepaste tandenborstel. Gebruik geen humane tandpasta. Deze pasta is niet geschikt voor dieren. In tegenstelling tot uzelf, zal uw hond of kat de tandpasta niet uitspuwen, maar inslikken, hetgeen kan leiden tot maag- en darmklachten.

Voor honden van kleine rassen en katten wordt best gebruik gemaakt van een aangepaste tandenborstel. Ook een vingertandenborstel kan het poetsen vergemakkelijken.

Andere hulpmiddelen

Kauwsticks waar poetsmiddel inzit.

Tandverzorging bij de hond is een afweging maken tussen effectiviteit en gemak. De regel is: hoe jonger geleerd, hoe ouder gedaan. Dus ook: jong aangeleerd is leuker en gemakkelijker later!

 Spoelmiddel: meest gemak, minst efficiënt

    ·         Spray: nog steeds gemakkelijk, iets meer efficiënt

·         Gel, zonder borstel: iets minder gemak, meer efficïent

·         Poetsen, met borstel: niet altijd gemakkelijk, meest efficiënt

Gebitsreiniging door de dierenarts

 

·         Het gebit heeft een regelmatige verzorging nodig. Zonder verzorging ontstaat eerst tandplak en daarna tandsteen, wat gepaard gaat met tandvleesontsteking. Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet. Indien tandplak niet wordt verwijderd, mineraliseert het en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is de bruine, harde aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen.

·         Tandsteen verdwijnt niet met een gewone poetsbeurt maar moet verwijderd worden door jouw dierenarts. Hiervoor moet jouw dier onder narcose gebracht worden. Op het tandsteen verzamelen zich vele bacteriën die dan tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Dit veroorzaakt een slechte geur in de mond van je huisdier en leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën in de bloedcirculatie komen van deze organen. De vele bacteriën kunnen ook abcessen veroorzaken.

 

Dierenarts
Greet Pouders

Koning Boudewijnstraat 75
3920 Lommel - België

Stratenplan

Gsm: 0497/70.24. 26
BTW BE0821.997.202

Stuur een email

Raadpleging:

enkel op afspraak

 

Online afspraak

 

Afhalen van medicatie & voeding:

maandag & woensdag:
tss 9u00 & 10u00

dinsdag & donderdag:
tss 11u00 & 12u00